... päätin vihdoin siirtyä koiruuden treenipäiväkirjan pidossa nettiaikakauteen. Tähän asti olen pitänyt kirjaa harjoituksista niin paperilla kuin tiedostona datorilla - ja huomannut ettei kumpikaan niistä ole oikein toimiva ratkaisu. Luultavimminkin suurin syy on ollut ihan oma laiskuus, joten tekemällä treenipäiväkirja tällä tavoin avoimeksi, pakottaa se eri tavoin minua myös ylläpitämään sitä. Toiseksi tästä saattaa olla apua ja vinkkejä jollekin samojen ongelmien kanssa tahkoavalle - itse olen huomannut todella usein koulutuksellisten ongelmien ratkeavan yritys-erehdys-toimivan ratkaisun löytyminen -kaavion mukaan. Ja luonnollisestikin otan mielelläni vastaan kommentteja ja vinkkejä!

Tessa on siis 3,5 vuotias hovawart-tyttö, jonka kanssa harrastetaan yhtä jos toista. Äärimmäisen omituisen työkuvioni tähden on kisaaminen täytynyt siirtää hamaan tulevaisuuteen, vakuuttelen itselleni että tässä on hyvää aikaa luoda vahva pohja, joka vaatii enää sitten hieman hienosäätöä kisakuntoon pääsemiseksi... Joka toinen viikko Tessa siis elää hoitokodissa perhekoiran elämää, joka toinen viikko kanssani käyttö/harrastuskoirana.

Juuri tämän kuvion kiemuroista johtuen teen aivan liikaa myönnytyksiä koiralle (= lievitän yh-äidin huonoa omaa tuntoani olemalla liiankin kiltti "lapselleni"). Ja tyypillisenä hovawarttina Tessa osaa hyödyntää lauman ihmisjäsenen pehmeät puolet ;) Ja tämä ilmenee "tuulella toimimisena", toisinaan koira toimii kuin unelma, toisinaan sitä ei voisi vähempää kiinnostaa. Koirasta löytyy kyllä moottori, sillä on kohtuullisen voimakas saalis- ja taisteluvietti, mutta moottorin ylläpitäminen vaatii sitä että koira ei voi saada mitään palkkiona tavoiteltavaa ilmaiseksi.

Olen nyt runsaat 3 viikkoa lomalla, joten päätin ottaa tähän saumaan tehotreenin kontaktin ottamisesta. Tessa ottaa hyvin kontaktia treenikentällä, siellä se ymmärtää sen olevan kannattavaa jotta pääsisi tekemään jotain kivaa. Ja koska koulutuskenttä-kontakti on ollut ihan hyvin hallussa, en ole oikeastaan jaksanut puuttua arkielämän kontaktin puuttumiseen. Rehellisesti myönnettynä koira toimii hyvin ollessaan irti, se hölköttää parikymmentä metriä edelläni ja seuraa samalla mitä minä teen. Mutta hihnassa ollessa voi koko kontakti-käsitteen unohtaa... Tessa menee remminmitan (2,5m) edellä täysin uppoutuneena hajumaailmaan eikä sitä voi vähempää kiinnostaa tulenko perässä vai en. Joten tähän suunnittelin nyt puuttuvani ja yritän tehdä siitä kontaktihakuisemman myös remmilenkeillä.

Ja näin ollaan nyt toimittu pari päivää: Teen kaiken koiran kanssa ulkona; aktivoinnin, koulutuksen, jopa ruokinnan, ja se saa näitä palkkioksi kontaktin ottamisesta. Sisätiloissa en huomaa koiraa, en puhu sille, en rapsuta enkä edes katso sitä päin. Kaikki kiva tulee siis vaan ulkona, siitä että se hakee kontaktia. Lisäksi yhdellä lenkillä päivässä ensin riehutan koiraa leikkimällä sen kanssa, sitten hetken käveltyämme laitan koiran kiinni ja riehun yksinäni lelun kanssa pari minuuttia ja taas hetken käveltyämme leikin koiran kanssa. Onneksi olen jo aikaa sitten ohittanut sen vaiheen, että mua nolottaisi jokin vastaava koirankoulutuksellinen metodi. Ohiajavien autoilijoiden ilmeet on erikoisia kun juoksen wuban perässä koiran ollessa kiinni lyhtypylväässä ;) 

Tärkeintä siis on se, että koira saa pitää hauskaa vain mun kanssani. Rankinta tässä mulle on se, etten voi pitää koiraa irti, vaan lyhyetkin lenkit on tehtävä hihnassa. Normaalisti kun koira on 75% ulkoiluajasta irti, mielestäni hihna ei ole muuta kuin säädyllisyystekijä. Hihnassa ollessaan koira ei herätä närkästystä tietyissä kanssaihmisissä, vähän samaan tapaan kuin vaatteet päällä kulkiessa ei herätä pahennusta kuin jos kulkisi alasti ;) 

Lisäksi kotona olen ottanut lelut pois lattialta, enkä päästä koiraa enää sänkyyn / yöaikana makkariin. Näillä siis mennään ja katsotaan miten lähdetään edistymään.

Pahoittelen blogin ulkoasua, yritin muuttaa sitä pari tuntia mieleisekseni , mutta tuloksetta. Olisi vaan pitänyt istua kiltisti ADB-tunneilla aikoinaan ;) Täytyy ottaa läppäri kainaloon ja käväistä jonkun tietokoneguru -kaverin luona kunhan ehdin.